onsdag 2 juli 2008

Det närmsta en trafikolycka man kan komma.

Jag har ett begränsat urval av TV-kanaler, så när jag kommer hem till någon med en digitalbox finner jag ett stort nöje att zappa fram knasiga program. Nu har jag hittat ett rejält bottennapp! De hela påminner om en trafikolycka, man förfasas över det som utspelar sig fram för en men man måste stå kvar och se lite till av bedrövelsen.

Programmet ifråga heter Cheaters och sänds vardagsmornar klockan 10:00 på tv400. Bara kanalen och sändningstiden borde få varningsklockorna att börja ringa. Programmet inleder med att en stackars människa begråter sig över tanken på att hennes/hans partner kanske är otrogen. Ett gäng privatdetektiver skickas ut för att under en vecka spana på partnern i fråga. Programledaren heter något i stil med John Gecco och är en man med grått hår som satt på sig ett par glasögon i ett försök att se intellektuell ut. Han introducerar varje fall med en massa snitsiga fraser och hans sängkammarröst skulle få vilken Casanova som helst att bli avundssjuk.

”Diamond jobbar som servitris på en Tex Mex-restaurang och nu misstänker hon att hennes man doppar sin gurkstav i någon annan kvinnas guacamole.”

Då detektiverna samlat på sig tillräckligt för att kunna bevisa otrohet presenteras resultatet för den stackars bedragna människan. Vanligtvis ser personen i fråga rött och då frågar Gecco om personen vill ställa sin älskade mot väggen. Den bedragna människan nickar sammanbitet och sedan bär de iväg med buller och bång mot en restaurang där den otrogna partnern helt oväntad sitter och kuckilurar med sin nya kärlek.

Det är inget litet team som kommer inrusande i lokalen där paret sitter! Minst fyra TV-kameror med tillhörande mikrofongubbar, ett gäng biffiga vakter (de kommer att behövas) en testosteronstinn Gecco och mitt i alltihop den förtvivlade människan som är på väg att bryta samman. Då paret upptäcks är de först helt oförstående till vad som händer, men sedan försöker de oftast fly fältet. Den bedragna människan springer efter med hela kamerateamet i hälarna. Ute på parkeringsplatsen börjar de oftast skrika åt varandra (men eftersom det är ett amerikanskt program har de lagt till en massa pip-ljud så fort någon säger ett fult ord, allt för att inte förstöra små oskyldiga öron) och ibland uppstår handgemäng medan Gecco försöker ställa en massa intelligenta frågor till den bedragande partnern.

Varje fall avslutas med att Gecco i en studio berättar hur parat tagit sig ur krisen och om de fortfarande lever ihop, samtidigt som han spänner blicken i kameran så att man nästa blir nervös.

Jag har blivit hypnotiserad vid två tillfällen av Cheaters. Jag fascineras av att programidén överhuvudtaget är laglig och att folk ställer upp för att föremjukas inför en hel värld. Det som är intressantas dock är de människor som är statister i programmet, d.v.s vanliga förbipasserande människor. Upphetsade tillrop då någon inser att det är Cheaters som kommit till stan. Kvinnor tränger sig igenom muren av kameragubbar för att slänga sig om halsen på Gecco och bedyra sin kärlek till honom. Förbipasserande snubbar som tycker sig ha rätt till att döma ut paret i fråga.

Jag antar att programmet i alla fall har en positiv inverkan. De personer som någon gång funderat över att vara otrogna borde snabbt komma på andra tankar då de sett Cheaters!

Inga kommentarer: